מערכות כיבוי אש – קבלנים וחברות בנייה הבונים בימים אלו מבני מגורים מחויבים, על פי חוקי התכנון והבנייה במדינת ישראל. להתקין מערכת גילוי אש המתריעה על דליקה ומקום התרחשותה, ובנוסף מערכת כיבוי אש הכוללת מערכת מתזים הפרוסה ברחבי הבניין. יש לציין ששתי המערכות יכולות להיות בלתי תלויות אחת בשנייה, כך שהן מגבות זו את זו ומעניקות לדיירי הבניין חליפת הגנה מיטבית ככל הניתן.מערכת כיבוי אש

ראשית, מערכת גילוי אש כוללת בתוכה מחשב מרכזי הנמצא בדרך כלל בלובי הבניין ומרכז אליו את כלל גלאי העשן הפזורים בשטחים הציבוריים של הבניין. כאשר אלו יכולים לכלול את מועדון הדיירים, חדר משאבות, לובי קומתי וחדר אופניים. מטרתה של מערכת גילוי האש היא לרכז את ההתראות ובהתאם להחלטות האוטונומיות שהיא מקבלת, מתקבלת התרעה על אזעקה בדמות צפירה בכלל הקומות והשטחים הציבוריים בבניין, ובנוסף מתבצעת שיחה אוטומטית למכבי האש עם סוג ההתרעה ומיקומה.

חשוב לזכור שהגלאי הינם גלאי עשן המתבססים על כמות החלקיקים הנמצאים באוויר הנע בתוך הגלאי, כך שייתכן שעישון בלובי או אפילו שכן שמחליט לשייף מרצפה בלובי, עלול ליצור אוויר סמיך שיוביל להתרעת שווא, הזנקת מכבי האש ותשלום קנס של וועד הבית על קריאת השווא, ולכן יש להקפיד על בחירה בגלאים שאינם רגישים יתר על המידה ועדיין ייתנו את המענה המתאים בזמן שריפה. מערכת כיבוי אש המותקנת במבני מגורים בדרך כלל מתבססת על מערכת מתזים, ספרינקלרים, הפרוסה בקומות הבניין, בהתאם לדרישות החוק.

מערכות כיבוי אש

חוקי הבנייה מגדירים כל מבנה מגורים מעל תשע קומות כמגדל. על מבנה זה חלים חוקים מסוימים הנוגעים למערכות התומכות. אחד החוקים מחייב התקנה של מערכת ספרינקלרים בכל חדרי הבניין, גם בתוך הדירות עצמן. בבניינים נמוכים מתשע קומות ספרינקלרים יותקנו רק בשטחים הציבוריים ובמחסנים, אם קיימים לרשות הדיירים. מדובר על רשת של צינורות הפרוסה בכל רחבי הבניין. כאשר בכל נקודת עניין, חדר או מחסן, קיים ספרינקלר המאפשר למים לזרום דרכו בעת שריפה. על גבי הספרינקלר ישנו שסתום. קפסולה עשויה זכוכית שבתוכה מצוי חומר כימי מיוחד שמתרחב בטמפרטורות גבוהות, מנפץ את הקפסולה ומאפשר למים לזרום רק היכן שנמדדה טמפרטורה גבוהה. גילוי וכיבוי אש הן שני תחומים שונים, שמתבססים על טכנולוגיות שונות ולכל אחד מהם שיטת פעולה שונה. האחד מתריע והשני נכנס לפעולה ומעניק מענה ראשוני עד להגעת כוחות הכיבוי וההצלה. לכן, אין לזלזל בנושאים אלו, גם אם מדובר על צינורות אדומים ולא אסתטיים בביתנו.

ראו גם: מצלמות אבטחה | מצלמות אבטחה לעסק | מצלמות אבטחה לבית | אינטרקום אלחוטי